Al jaren een vaste waarde in de top 10-lijstjes van steden die je minstens één keer in je leven bezocht moet hebben: Berlijn. Een stad met een woelige geschiedenis. Enerzijds de pracht en praal vanuit de tijd van de Pruisen. Anderzijds de donkerzwarte bladzijde van Nazi-Duitsland en de Berlijnse Muur. De muur heeft ervoor gezorgd dat deze stad vooral naar het westen en naar het oosten is uitgebouwd, wat het ontzettend uitgestrekt maakt. Daardoor kunnen verplaatsingen al snel een halfuurtje taxi of Uber in beslag nemen. Met een handige planning vermijd je heel wat op en neer pendelen. Om je op weg te helpen, nemen we je 48 uur mee door Berlijn.
Dag 1: Het historisch centrum van Berlijn
Voormiddag
We starten ons weekendje Berlijn in een van de hipste brunchcafés: House of Small Wonder. Als je op Instagram ‘#berlijn’ intypt, is de kans groot dat je tijdens het scrollen al gauw een sprookjesachtige wenteltrap tegenkomt. Deze hotspot is niet alleen prachtig, maar ook erg lekker! Verwacht je aan brunch met een Japanse touch.
Opgelet: reserveren kan niet, dus wees voorbereid op wat wachttijd. De gekende trap is de ruimte waar je wacht op een tafeltje. Mocht je kunnen, is het aan te raden om deze brunch op een weekdag te doen. Anders kunnen de wachttijden hoog oplopen … Wij waren er op een vrijdagochtend en hadden na 25 minuutjes wachten een tafel voor vier personen.
[modula id=”2176″]
Namiddag
Vanuit House of Small Wonder starten we onze citytrip door Berlijn. We beginnen met een korte wandeling langs de Spree richting de Dom. Deze strook langs de rivier is ongetwijfeld een van de places to be in de zomer. We kunnen ons de vele terrasjes al inbeelden … Met enkele mooie passages door groene parkjes met o.a. een fantastisch uitzicht op het Boden Museum en de Ferhsehturm in de verte.
Kuieren op Museuminsel
Na het Boden Museum doemen de koepels van de Berliner Dom op boven de zuilengalerij van het Alte Nationalgalerie. Je steekt de Spree over via een prachtige brug die je terug katapulteert naar de tijd van de Pruisen. Met wat verbeelding zie je de paarden en koetsen nog zo rijden. Vanop deze brug krijg je een eerste mooi uitzicht op enkele van de meest impressionante gebouwen van Berlijn. De zuilengalerij die je zonet vanaf de overkant van het water kon bewonderen, roept je naar zich toe. Heerlijke plek voor leuke foto’s.
We zetten onze wandeling verder naar het plein voor de Berliner Dom. Naast het imposante kerkgebouw vind je er ook het Altes Museum terug. De grote toegangstrappen zijn een leuke plek om even uit te rusten en de mensenmassa op het plein te aanschouwen, want hé … in een wereldstad ben je nooit alleen, natuurlijk!
[modula id=”2183″]
Het mooiste plein van Berlijn
Vanaf Museuminsel brengt de wandeling ons langs een serene tempel ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van oorlogen en tirannie. Een lege ruimte met een standbeeld van een geknielde vrouw met daarboven een ronde lichtkoepel. Er is soms niet veel nodig om indruk te maken.
Na enkele honderden meters zetten we onze eerste stappen op ‘het mooiste plein van Berlijn’. Overal online vonden we dat dit plein echt de moeite is … en terecht! De twee kerken tegenover elkaar met daartussen een museumgebouw maken van de Gendarmenmarkt een van de meest fotogenieke plekken van Berlijn.
[modula id=”2189″]
Een monument dat je ervaart
We zijn ongeveer halfweg de wandeling door monumentaal Berlijn. Vanaf de Gendarmenmarkt wandelen we de hemel binnen voor shopping queens. We zijn hier niet om te winkelen, maar in de buurt van de Friedrichstraße vind je een fotogeniek shoppingcentrum: Quartier 206. Het is onderdeel van Galerie Lafayette. De kleurrijke tegels vormen kronkelende figuren die van bovenaf een spectaculair effect geven op foto. Topplek voor een topshot!
Tevreden met de leuke foto’s verlaten we snel de shoppingbuurt voor een van de meest bijzondere ervaringen die we ooit hebben meegemaakt bij een monument. Het Holocaustmonument is met zijn meer dan 2.600 granieten blokken al erg impressionant om te zien. Maar het unieke van dit monument is het gevoel dat de kunstenaar heeft weten over te brengen. Je stapt binnen tussen lage blokken. Hoe verder je stapt, hoe hoger de blokken worden, hoe smaller de gangen worden en hoe donkerder het wordt. Je krijgt een benauwd gevoel en kijkt achter iedere hoek of er niemand anders aan komt die je pad kruist. Na het lange benauwende gevoel worden de blokken terug minder hoog en begin je terug ‘licht aan het einde van de tunnel’ te zien. Een gevoel dat de ondergedoken Joden moeten hebben ervaren in Nazi-Duitsland. Daar word je even stil van!
Berlijnse klassiekers
Je hebt Berlijn niet bezocht als je niet even voor de Brandenburger Tor hebt gestaan. Op het moment dat wij hier zijn, worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de dertigjarige herdenking van de val van de Muur. De iconische poort stond pal op de grens tussen West- en Oost-Berlijn. Je ziet in het straatbeeld nog steeds pilaren en kasseistroken die de weg van de Muur doorheen de Duitse hoofdstad aanduiden.
Vanaf de Brandenburger Tor volgen we deze kasseistrook naar de Reichstag. Het parlementsgebouw van Duitsland heeft doorheen de geschiedenis al meermaals averij opgelopen. Na enkele restauratierondes werd er een gigantische glazen koepel toegevoegd op het dak. Wil je die bezoeken, dan reserveer je best een week vooraf je tijdslot op de website. Het is volledige gratis, maar door de populariteit is het verplicht te reserveren. Ben je maar twee dagen in town, wees dan slimmer dan ons en reserveer vooraf. En als je er bent geweest, stuur ons een fotootje! Dan weten we ook ineens hoe het eruit ziet …
Architectuur aan het water
Net achter de Reichstag – aan de boorden van de Spree – ligt het Regierungsviertel, een verzameling architecturale pareltjes. Leuke plek om gewoon even te chillen aan het water of voor de Instagrammers onder ons: een echt fotowalhalla. Als fotograaf ben je hier snel een halfuurtje tot uurtje zoet met leuke angles vanaf beide kanten van het water.
[modula id=”2194″]
Avond
Eerlijk … voor ons staan citytrips toch ook deels in het teken van lekker eten. Het kiezen van een goed restaurant is dan ook een belangrijk onderdeel van onze vooravond. Online stoten we op een trendy bistro van een gekende Duitse sterrenchef. Een kleine kilometer van Alexanderplatz werd een oude brouwerij omgebouwd tot bistro en cocktailbar: La Soupe Populaire Canteen.
Het industriële kader voelt hip en trendy aan en past perfect bij de keuken die de chef voor ogen heeft. Duitse keuken met een randje, meer bepaalt een Aziatisch randje. Hij haalde de mosterd, of moeten we zeggen ‘de wasabi’, tijdens zijn opleidingen. Verwacht je dus aan spruitjes gekruid met rode peper en chili, gratin van Chinese kool en peer of een Hollandsaise saus met een toets van wasabi. Vreemde combi’s die je smaakpupillen meermaals zullen kietelen en achterlaten met een smaakvol genot. Het perfecte gevoel om een eerste dag Berlijn af te sluiten!
[modula id=”2064″]
Dag 2: Oost-Berlijn
Voormiddag
Ook vandaag staat er een brunch op de planning. In alle lijstjes van Berlijn pronkt Benedict bovenaan als de absolute nummer één. Een 24/7 ontbijtconcept dat zijn oorsprong kent in Israël. Reserveren kan enkel na 16.00 uur, maar wij hadden toch graag rond 9.30 uur ontbeten. Dus we wagen ons eraan en trekken naar een van de buitenwijken onder Tiergarden.
Aangekomen, zien we meteen wat Instagram en online lijstjes kunnen betekenen voor je zaak: een wachttijd van twee uur! Nou, doe dat dan maar even niet …
Slechts honderd meter verder stappen we een ander gezellig zaakje binnen: LebensArt. Een keten die op een drietal plaatsen in Berlijn ligt. Een oneindige toog vol lekkere Duitse taarten en gebak lokt je naar binnen. De ruime kaart heeft verschillende ontbijtformules. Wij hadden in ons gezelschap zowel het kaasontbijt als het vegetarisch ontbijt en het LebensArt ontbijt. Stuk voor stuk top! Wie daarna nog plaats heeft, moet zeker een van de kaastaarten proeven.
Namiddag
Vandaag trekken we naar het oosten van de Spree-rivier. Jeroen is een echte fan van streetart en Jennifer wil graag wat meer te weten komen over de Muur. Geen betere combinatie dan de East Side Gallery!
De muur die Berlijn verdeelde
Iedereen kent wel het bekende schilderij op de Muur waarop de voormalige Sovjetleider Leonid Brezhnev en de voormalige Oost-Duitse leider Erich Honecker elkaar kussen. Naast dit kunstwerk is er nog meer dan een kilometer aan streetart aangebracht op de originele muur die Berlijn voor meer dan 35 jaar in twee deelde.
[modula id=”2204″]
Op het einde van de East Side Gallery vind je sinds kort ‘The Wall Museum’. Een geïmproviseerd museum op de tweede verdieping van een typisch Oost-Duits gebouw. Via videofragmenten en getuigenissen krijg je een impressie van de horror in het niemandsland tussen beide kanten van Berlijn. Het verhaal bouwt mooi op en geeft je een duidelijk beeld van het leven in Berlijn tussen 1961 en 1989. Afsluiten doe je in een witte kamer, gewijd aan The Wall van Pink Floyd. Na dit bezoek zal ‘another brick in the wall’ altijd een beetje anders klinken …
Alexanderplatz, currywurst en gezellige tuintjes in het centrum van Berlijn
Wat opvalt, is dat Oost-Berlijn vol nieuwe gebouwen staat. De val van de muur heeft heel wat kansen geboden. Zo heb je aan de East Side Gallery het gloednieuwe Mercedes Platz met de Mercedes Benz Arena. Maar ook het bekendste plein in Berlijn – Alexanderplatz – is zo een voorbeeld van hypermoderne makelij. Meest opvallend is de wereldklok in het midden van het plein en het uitzicht op de Fernsehturm. Verder is het vooral een mierennest van mensen, snel terug weg dus!
[modula id=”2225″]
We volgen de spoorwegbrug richting Hackesche Platz voor een echte Duitse traditie: de currywurst. Nee, we bedoelen geen simpele frikandel van de frituur, maar een dikke witte pens, gegrild op de bakplaat, vakkundig in stukken gesneden en overgoten met een huisgemaakte tomaten-currysaus. Heerlijk! Voor Curry 61 (vlakbij Hackesche Höfe) staat permanent een rij van 50 à 100 meter. Dan weet je dat het goed is!
We likken de laatste restjes currysaus van ons bordje als we de Hackesche Höfe binnenstappen. Ons door velen aangeraden en gelijk hebben ze! Het is een gezellige opeenvolging van toffe binnentuintjes waar je leuke spullen kan kopen of gewoon gezellig iets drinken. Wij gingen voor die laatste optie! Geweldig om te zien hoe je middenin de drukke stad toch plots een oase van rust kunt vinden.
[modula id=”2230″]
Avond
Diner time! We zijn wel in een Aziatische mood en laat Berlijn net bol staan van de Aziatische restaurants. Na wat surfen valt ons oog op PRINCE. Een Aziatisch tapasconcept met sharing dishes. Teveel om op te noemen, maar als we éé gerecht mogen aanraden: de garnalen met wasabimayonaise! De perfecte afsluiter van 48 uur in Berlijn.
[modula id=”2235″]
[columns] [span6]
[/span6][span6]
[/span6][/columns]