Of je nu sporadisch of net vaak reist. De kans dat je zelf regelmatig een hotelkamer boekt, is vrij groot. En let’s face it: overnachtingen nemen vaak een grote hap uit je reisbudget. We krijgen dan ook regelmatig de vraag: “Hoe kan ik besparen op mijn hotelovernachtingen?” Wij geven je onze beste budgettips en beloven dat je weinig tot niets moet inboeten op luxe!
Onze favoriete websites om te besparen op hotelovernachtingen
Agoda: onze favoriete boekingswebsite
Jullie kennen ongetwijfeld boekingssites zoals Booking.com, Hotels.com of Expedia. Of overkoepelende vergelijkingswebsites als Trivago of Kayak. Maar slechts weinig reizigers kennen Agoda.com. Agoda is onderdeel van de grotere Booking Holding Group waar o.a. ook Booking.com en Kayak toe behoren.
WAAROM AGODA?
Je herkent de vertrouwde omgeving van Booking.com en vindt er kamers aan dezelfde prijs of zelfs goedkoper, maar met deze 3 extra voordelen:
- Bouw snel een VIP-status op en krijg grote kortingen.
- Koppel jouw favoriete airmiles-programma, zodat je hotelovernachtingen kan omzetten in airmiles.
- En vooral: bij de meeste boekingen spaar je Agoda-cash, die je kan inzetten bij je volgende boeking.
AirBnB: uniek overnachten
Mag het iets specialer zijn dan een gewone hotelkamer? Dan is AirBnB echt top! Zo sliepen we al in een vintage 60’s caravan in het midden van de woestijn, verbleven we in een blokhut in een eeuwenoud sequoia-bos nabij Yosemite NP en brachten we een weekendje door in een tiny-house in Page, Arizona. En onze jungle dome tussen de boomtoppen is ook al geboekt voor onze volgende rondreis door Costa Rica!
Voor langere verblijven kan je vaak heel wat besparen op hotelovernachtingen door bv. een appartement te scoren in het midden van Sevilla of een vakantiewoning met zwembad in Toscane in plaats van de dure hotels op deze toeristische bestemmingen.
Heb je nog geen account op AirBnB? Maak er een via deze link en krijg meteen € 40 van ons cadeau voor je eerste boeking!
7 extra tips om te besparen op hotelovernachtingen
1. Boek je overnachting niet te vroeg, maar ook niet te laat
De prijzen van een hotelkamer fluctueren constant. Uit vele onderzoeken zou deze logica je de beste prijs moeten opleveren:
Laagseizoen of buiten de grootsteden
Boek je kamer tussen 21 dagen en 12 dagen voor aankomst.
Hoogseizoen of in de grootsteden
Boek je kamer ruim op voorhand. En dan spreken we soms echt over maanden! Prijzen variëren vaak minder, omdat er een aanbodtekort is. Daardoor kunnen de prijzen zelfs last-minute stijgen.
2. Slapen buiten het centrum helpt je besparen op hotelovernachtingen
Een van de meest efficiënte manieren om te besparen op hotelovernachtingen is simpelweg een hotel kiezen dat niet pal in het centrum ligt. De kamerprijzen zijn niet enkel lager, vaak bespaar je ook nog eens op andere zaken zoals bv. parking. Let bij het boeken op faciliteiten zoals ‘gratis parkeergelegenheden’ en ‘afstand tot openbaar vervoer’. Controleer ook even de tijdschema’s van dat openbaar vervoer of schat de kosten voor een Uber-rit in via Uber Estimate.
3. Overweeg hostels met tweepersoonskamers
In grootsteden vind je vaak ook hippe hostels, die soms aanzienlijk goedkoper zijn dan hotels. Maar we horen je al denken: “Ik ga niet in een slaapzaal liggen, hoor.” We feel ya! Maar heel wat hostels hebben tegenwoordig ook tweepersoonskamers. Voorzien van de nodige luxe en ook steeds vaker met eigen badkamer. Zeker het checken waard dus!
4. Incognito surfen = besparen op hotelovernachtingen
Als je vaak reist, haal je veel voordeel uit loyalty programma’s bij boekingswebsites zoals Agoda. Maar boek je slechts enkele nachten per jaar. Dan kan het interessant zijn om je webbrowser op incognito te zetten. Zo omzeil je de algoritmes van sommige boekingssites, die op basis van je zoekgeschiedenis de prijs durven opkrikken.
5. Meerdere nachten en geen beschikbaarheid? Splitsen maar!
Wil je voor meerdere nachten in een populair hotel slapen, maar is er geen beschikbaarheid meer? Dan kan je soms wel nog een verblijf scoren door meerdere boekingen in hetzelfde hotel te maken. Bijvoorbeeld:
Je wil 4 nachten verblijven in Lissabon. Online vind je het perfecte hotel, maar er zijn voor de door jou gekozen data geen kamers meer beschikbaar. Dat kan betekenen dat ze geen kamers meer hebben die voor de volle 4 nachten vrij zijn. Pas je data aan naar enkel de 2 eerste nachten en check opnieuw de beschikbaarheid. Herhaal hetzelfde proces voor de laatste 2 nachten. De kans bestaat dat er voor de eerste 2 nachten enkel nog luxe- en voor de laatste 2 enkel nog comfort kamers zijn.
Durf in zo’n situatie 2 aparte boekingen te plaatsen. De kans is trouwens groot dat ze jou niet snel laten verhuizen naar een minderwaardige kamer, wat je de laatste 2 nachten een gratis upgrade naar een suite kan opleveren. You’re welcome!
6. Beoordelingen zijn nuttig, maar check vooral de foto’s
Een populaire filter op boekingswebsites is de minimumbeoordeling. Vele boekers kiezen bijvoorbeeld voor minimum 8/10. Maar denk eerst even na over de verwachtingen waaraan je verblijf moet voldoen en in welke stad of welk land je gaat verblijven. Je eisenpakket voor een weekendje ‘back to nature’ zal er heel anders uitzien dan wanneer je een motel zoekt voor je USA roadtrip. Weet dat jouw verwachtingen misschien niet overeenkomen met die van de personen die de beoordelingen gaven.
Een van de beste waardemeters blijven daarom foto’s. Beelden zeggen meer dan woorden en zijn minder afhankelijk van de verwachtingen van andere personen. Belangrijk is wel dat je wat door de fotografietrucjes leert heen kijken, zoals breedhoeklenzen om de kamer groter te doen lijken.
7. Vermijd vrijdagnacht op duurdere locaties
Vrijdagnacht is veruit de duurste nacht in de meeste hotels. De meeste mensen willen zoveel mogelijk uit hun weekend halen en starten daarom met een overnachting op vrijdag. Probeer waar mogelijk dus je weekendje te starten op zaterdagochtend of kies voor een goedkoper hotel op vrijdagavond. Voor rondreizen kan het interessant zijn om je reisplannen zo uit te stippelen dat je grootsteden vermijdt op vrijdagen – misschien wel weekenden tout court.